KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA SYDÄNPYSÄHDYKSESTÄ JA DEFIBRILLAATTOREISTA

Seuraavassa on vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin sydänpysähdyksestä,
ensiavusta ja defibrillaattoreista.

Mikä on defibrillaattori?

Defibrillaattori on hyvin yksinkertainen laite, joka analysoi kahden elektrodin avulla potilaan sydänrytmiä ja antaa sähköimpulssin, joka palauttaa oikean sydänrytmin.

Mitä AED tarkoittaa?

Uusista maallikoille tarkoitetuista defibrillaattoreista käytetään myös nimitystä AED. Lyhenne tulee sanoista automated external defibrillator, automaattinen ulkoinen defibrillaattori.

Kuka voi käyttää defibrillaattoria?

Uudet defibrillaattorit on suunniteltu maallikoiden käyttöön eli henkilöiden, joilla ei ole mitään terveydenhoitoalan koulutusta. Laitteiden käyttö on helppoa ja turvallista. Ääniopastus, tekstimuotoiset viestit ja graafiset kuvat opastavat ensiavun antajaa toimimaan tilanteessa.

Voiko defibrillaattorin käytöstä aiheutua vahinkoa?

Laitteen sisäänrakennetut mekanismit varmistavat, ettei mitään vahinkoa voi aiheutua. Laite voi antaa sähköimpulssin vain, kun se tunnistaa tietyt sydänpysähdyksen yhteydessä ilmenevät signaalit. Eräitä varotoimenpiteitä tulee kuitenkin noudattaa – esim. potilaaseen ei saa koskea, kun sähköimpulssi annetaan.

Tarvitaanko laitteen käyttöön koulutusta?

Koulutusta ei välttämättä tarvita, mutta henkilöiden, joiden on tarkoitus käyttää defibrillaattoria, on suositeltavaa osallistua defibrillaattorin käyttöä koskevalle lyhyelle kurssille.

Miten tiedän, että kyseessä on sydänpysähdys?

Sydänpysähdyksen yhteydessä potilas menettää nopeasti tajunnan eikä hänellä ole elonmerkkejä. Kun olet asettanut elektrodit potilaaseen, laite analysoi, tarvitaanko sähköimpulssia.

Paljonko defibrillaattori maksaa?

Laitteita on saatavilla erilaisia ja niiden hinta riippuu pääasiassa laitteen laadusta ja toiminnoista. Defibrillaattorin hinta on tyypillisesti 1000-2000 €. Hintaa arvioitaessa tulee kiinnittää huomiota myös paristoista, elektrodeista ym. aiheutuviin ylläpitokustannuksiin sekä laitteen tarjoamaan palautteeseen elvytyksen laadusta.

Missä defibrillaattori voi olla tarpeen?

Koska sydänpysähdyksen voi saada minkä tahansa ikäinen henkilö ja se tapahtuu usein ilman ennakko-oireita, on mahdotonta antaa täsmällisiä ohjeita siitä, mihin defibrillaattori tulee hankkia ja sijoittaa. Seuraavassa on kuitenkin lueteltu esimerkkejä paikoista, joihin laitteita hankitaan:

 • Yritykset ja julkiset liikelaitokset
 • Liikuntapaikat, kuntokeskukset, uimahallit, golf-kerhot ym.
 • Laivat, junat, lentokoneet, lentokentät, asemat
 • Vapaa-ajanviettopaikat (stadionit, huvipuistot, kasinot)
 • Ostoskeskukset ja myymälät
 • Hotellit
 • Terveydenhoitolaitokset
 • Julkiset laitokset
 • Yksityiskodit

Lisäksi valmiutta on parannettava niin, että myös poliisilla ja palokunnalla on defibrillaattoreita.

Mitä etua siitä on, että työpaikalleni hankitaan defibrillaattori?

Defibrillaattorin ensisijaisena tarkoituksena on pelastaa ihmishenkiä. Lisäksi laitteesta on useita hyötyjä yksittäisellä työpaikalla:

 • Selkeä viesti siitä, että työntekijöiden terveys on etusijalla
 • Pienempi riski menettää työntekijöitä, asiakkaita jne.
 • Parantaa työntekijöiden jokapäiväistä turvallisuutta
 • Profiloi yritystä suhteessa ulkoiseen ympäristöön